Zioła prowansalskie do mięs i nie tylko

Mieszanka ziół, zwanych ziołami prowansalskimi od rejonu, z którego pochodzą, są doskonałą przyprawą zarówno do dań mięsnych, jak i jarskich czy do ryb, sałatek lub faszerowanych jajek. Ze względu na swój smak sprawdzą się między innymi jako dodatek do sosów pomidorowych. Ich niewątpliwą zaletą jest brak konieczności przechowywania kilku pojemniczków, bowiem mieszanka ta zawiera aż pięć rodzajów ziół jednocześnie (niekiedy sześć – niektóre mieszanki zawierają także lawendę).

Zioła prowansalskie – co wchodzi w ich skład?

W bogatej mieszance ziół możemy odnaleźć oregano (lebiodkę), bazylię, tymianek, rozmaryn oraz cząber. Wszystkie te zioła wspierają prawidłową pracę układu trawiennego, dlatego też są szczególnie polecane jako dodatek do dań ciężkostrawnych i tłustych.

Jakie właściwości mają te zioła?

Wśród prozdrowotnych właściwości ziół wchodzących w skład mieszanki prowansalskiej można wymienić działanie przeciwbiegunkowe, moczopędne, zwiększające wydzielanie soków trawiennych, działanie przeciwzapalne i bakteriobójcze, a także rozkurczowe.

Zioła prowansalskie – dla kogo?

Jest to uniwersalna mieszanka ziół, którą może stosować każdy bez wyjątku, jednak ze względu na swe właściwości szczególnie sprawdzi się u osób cierpiących z powodu problemów trawiennych, bowiem zioła te bardzo intensywnie wspomagają trawienie.

Dodatkowo sprawdzą się one również u osób na diecie bez soli (na przykład dla ciśnieniowców), bowiem znacząco podnoszą walory smakowe potrawy i potrafią zastąpić sól.