Liście zielonej herbaty są zbierane, suszone, a następnie proces oksydacji zostaje przerwany poprzez działanie ciepła. Po fazie więdnięcia liście są na różnych etapach suszone, zwijane i tak przygotowane są gotowe do sprzedaży. Zielona herbata, o czym nie każdy wie, ma bardzo wiele odmian. Oto kilka z nich.
Matcha
Jest to zielona herbata, którą pija się w japońskich ceremoniach herbacianych. Występuje pod postacią zielonego proszku, który trzeba odpowiednio „zaparzyć” w odpowiedniej miseczce oraz przy użyciu miotełki bambusowej tak, by powstała pina.
Gyokuro
Jedna z najznakomitszych herbat zielonych nazywana „drogocenną rosą”. Przed zbiorem Gyokuro krzewy przykrywa się bambusowymi matami, by roślina mogła wyprodukować dodatkowy chlorofil.
Napar ma delikatną nutę słodu o nefrytowym kolorze.
Sencha
Wyrazista, intensywna z wyczuwalną nutką goryczy. Pochodzi z pierwszych zbiorów.

Bancha
Drugi zbiór zielonych herbat. Łagodna, z mniejszą ilością teiny w porównaniu do Senchy. Napar jest lekko słodkawy. Japończycy piją tą herbatę niemal do wszystkich posiłków.
W ciągu kilku ostatnich lat widać większe zainteresowanie herbatami. Powstaje coraz więcej herbaciarni, gdzie można usiąść i napić się ciekawej, mniej znanej herbaty. Herbaty powoli zyskują co raz większa ilość gorących zwolenników, którzy nie wyobrażają sobie dnia bez filiżanki dobrej herbaty. Czy herbata zyska takie rzesze smakoszy jakimi może poszczycić się kawa?