W Polsce coraz więcej osób stawia na białą herbatę, dlatego też warto dowiedzieć się o niej nieco więcej. Niniejszy artykuł to doskonała propozycja dla zagorzałych miłośników białej herbaty, którzy chcą dokładnie dowiedzieć się, jak ona powstaje i jakie drogocenne właściwości posiada.
Jak produkowana jest biała herbata?
Herbata biała powstaje z pąków liściowych krzewów herbacianych, które zbierane są przeważnie w sezonie wiosennym. Krzewy są starannie chronione przed promieniami słonecznymi, dzięki czemu ich liście nie produkują chlorofilu. Mowa tutaj oczywiście o specjalnym barwniku, który odpowiada za zielony kolor tradycyjnych liści herbacianych. Zebrane pąki oddawane są obróbce termicznej, a następnie są dokładnie suszone. Aby pozbyć się enzymów korzysta się z ogrzewania parą wodną.
Jakie właściwości?
Biała herbata (https://www.krainaherbaty.pl/herbata-biala) jest bardzo bogata w antyoksydanty zwłaszcza, jak weźmie się pod uwagę czarną i zieloną odmianę. W liściach naparu można znaleźć bardzo wiele czynnych substancji biologicznych, witamin i aminokwasów. Herbata biała jest idealny wyborem przede wszystkim dla tych osób, które chcą obniżyć poziom złego cholesterolu. Najnowsze badania wykazały również, że systematycznie picie białej herbaty ma pozytywny wpływ na pracę serca i na cały układ krwionośny. Nie można zapominać także i o tym, że herbata biała wzmacnia kości, dlatego też po napój ten powinny sięgnąć osoby, które zmagają się z zapaleniami stawów albo osteoporozą.